בקצרה: הגיע הזמן לפטר עובד כשאחרי שהגדרת לו מטרה ברורה, נתת כלים ומשוב – הוא עדיין לא עומד בציפיות, והתשובה לשאלה "מה ישתנה אם אשאיר אותו עוד שלושה חודשים?" היא "כלום". הטעות הנפוצה היא לא לפטר מהר מדי, אלא לחכות יותר מדי. ויש שאלה אחת שהופכת את ההחלטה הזו להרבה יותר פשוטה.
אין בעל עסק שאוהב לפטר. וזה בסדר. אבל להשאיר עובד שלא מתאים זה לא נדיבות – זה מחיר שהעסק, הצוות ואתה משלמים כל יום.
למה בעלי עסקים מחכים יותר מדי?
- "חבל על כל ההשקעה שכבר עשיתי בו."
- "אולי זה ישתפר."
- "מה יגידו שאר העובדים?"
- "אין לי מי שיחליף אותו."
- "אני לא יכול לעשות לו את זה."
כל אחת מהסיבות האלה מובנת. אף אחת מהן היא לא סיבה עסקית.
עובד טוב הוא נכס שמכפיל. עובד לא נכון מכפיל הפסד.
איך יודעים שזה הזמן?
שלוש שאלות:
- האם הוא יודע מה מצופה ממנו? אם לא הגדרת מטרה ברורה ומדידה – קודם תגדיר.
- האם דיברתם על זה? שיחה ישירה, עם דוגמאות, עם זמן לשיפור.
- מה ישתנה אם תשאיר אותו עוד שלושה חודשים? אם התשובה "כלום" – זו ההחלטה.
כלי פשוט שעוזר: ציון שנתי לכל עובד מ-1 עד 10. עובד שמקבל ציון מתחת ל-6 לאורך זמן, אחרי שיחות וניסיון – לא מתאים לתפקיד.
איפה החוליה החלשה בעסק שלך?
10 שאלות, 2 דקות – ותדע מה תוקע לך את הרווח.
מה עושים לפני ההחלטה?
מכינים את היום שאחרי. מה בדיוק התפקיד? מה התוצאות הנדרשות? מי ייקח את המשימות בינתיים? פיטורים בלי תפקיד מוגדר לממלא המקום מחזירים את הבעיה, רק עם שם אחר.
ומה עם העובדים המצוינים?
אותה בדיקה עובדת גם בכיוון השני. עובד מצוין הוא תרנגולת שמטילה ביצי זהב. הוא צריך לקבל יחס בהתאם – תגמול, מקום להתפתח, והכרה. לא פחות חשוב מלשחרר את מי שלא מתאים.
לסיכום
ההחלטה לפטר היא לא כישלון. היא חלק מניהול. מי שמחכה שהבעיה תיפתר לבד – משלם עליה כל חודש.
בשיטת מאיץ הרווחים זה חלק מהכלי השני – ניהול עובדים: האנשים הנכונים, מטרות שנמדדות ומשוב קבוע.
אני לא מנסה לשכנע. אני מביא את האמת שלי. תחליט מה שתחליט – זה שלך.
המאמר הזה הוא חלק מניהול עובדים – הכלי השני בשיטת מאיץ הרווחים.
