אי אפשר לנהל עסק בלי חשבון בנק, ורוב העסקים גם לא יכולים לנהל את העסק שלהם בלי אשראי מהבנק, אז, אלא אם יש אתה מתכוון להביא את הכסף מהבית, כדאי לדעת איך לעבוד נכון עם הבנק.
בנק הוא עסק כלכלי כמו כל עסק אחר וככזה, המטרה שלו היא להרוויח כסף ולא לתת לך אותו במתנה. מתוך כך, הבנק מלווה כספים למי שהוא חושב שקיים סיכוי גבוה שיחזיר אותם.
יש בדיחה ישנה על בנקאים – בנקאי יתן לך מטריה ביום שמש ויקח לך אותה עם טיפת הגשם הראשונה. לכן, אל תצפה שהבנק יתן לך כי "מגיע לך" ואל תחשוב שזה "לא פייר" כשהוא לא נותן.
יחד עם זאת, את הבנקים מנהלים אנשים, בנקאים, ואתה יכול לרכוש את אמונם אם תתנהג בהתאם ותגרום להם לעזור לך כשאתה צריך לגשר על פערים בתזרים המזומנים.
איך תרכוש את אמונו של הבנקאי שלך?
מדריך של 10 דברים פשוטים שאתה יכול לעשות כדי לגרום לבנקאי לעזור לך עם תזרים המזומנים:
-
תגיע לפגישה איתו כשאתה לבוש בהתאם למקצוע שלך, שתראה אדם שדואג לעצמו.
-
תגיע בזמן (ואני ממליץ להגיע 5-10 דקות מוקדם) שיראה שאתה מדויק, אחראי.
-
דבר בשקט ובנימוס, הוא לא חייב לך שום דבר. תנסה להתחבר איתו, רק בשיח נעים אנשים מתחברים.
-
ספר על עצמך, על ההישגים שלך, הניסיון שלך, התוכניות שלך לעתיד. ספר בעיקר על הדברים הטובים אבל תהיה מוכן גם לענות על שאלות לגבי הדברים הפחות טובים, כי סביר להניח שהוא ישאל.
-
הוא לא הפסיכולוג שלך, שתף אותו רק במה שרלוונטי ותהיה ממוקד. הוא לא צריך לשמוע שיש בך גם ספקות, שיש גם אתגרים, את זה ספר לפסיכולוג שלך או ליועץ העסקי שלך. דבר על בכל מקרה הוא לא
-
הצג נתונים, גם על העבר וגם על תוכניותך לעתיד. אם הבנקאי יראה שאתה מנהל מעקב אחר העסק באמצעות תקציב, דוח רווח והפסד חודשי, תזרים מזומנים, דוחות בקרה וכד', הוא ירגיש שאתה שולט בעסק ושאתה יודע לנווט אותו נכון.
בלי קשר לבנקאי, אם אתה לא מנהל את הכספים בעסק בצורה שנותנת לך את הנתונים האלה אז כדאי מאוד (הכרחי אפילו) שתתחיל. אתה צריך מערכת לניהול תזרים מזומנים, כזו שנותנת לך את כל הנתונים בעסק, על בסיס קבוע, בזמן אמת. אם אין לך מערכת כספים טובה ומדוייקת, אתה מוזמן ליצור איתי קשר ואתן לך סקירה של אילו מערכות קיימות בשוק. -
עדכן את הבנקאי מידי פעם על מצבך גם אם הוא לא שאל, עדיף בפגישה או לפחות בטלפון. בסופו של דבר, מדובר באנשים, צור איתו קשר, טפח איתו מערכת יחסים ושמור עליה ובתורו, הוא ישמור עליך (חוק ההדדיות). הבנקאי שלך הוא סוג של שותף שלך, אם תתייחס אליו ככזה ולא כאל אויב שלך או כמישהו שמנסה להרע לך, הסיכוי שהוא יעזור לך כשתצטרך אותו, יגדל. אם הוא ירגיש ויבטח בך שאתה יודע לנהל את העסק בכלל ואת הכספים בעסק בפרט, שאתה עומד בהתחייבויות שלך – לוקח כסף ומחזיר בזמן, שאתה יודע כמה אתה צריך ולכמה זמן, שאתה יודע מה אתה עושה, הוא ישתף פעולה ויעזור לך לצמוח.
-
בקש תמיד יותר ממה שאתה צריך, יש להניח שלא תקבל את הכל. בנוסף, תמיד עדיף שתקבל יותר מאשר פחות, עדיף על מצב שתבקש ושזה לא יספיק לך ואז תצטרך לבקש שוב או שתחרוג מהמסגרת שנקבעה וזה לא רק יראה רע, זה גם יהיה יקר יותר בריבית ויערער את הבטחון של הבנקאי בך.
-
תמיד תתקשר לבנקאי שלך אם צפויה להיות לך בעיה של חריגה מהמסגרת, לפני שהוא מתקשר אליך ולפני שאתה חורג. אם אתה לא מצליח לדבר איתו, שלח לו מייל או השאר לו הודעה שאתה מחפש אותו. אם הוא יודע שהוא יכול לסמוך עליך ושאתה עושה את מה שאתה אומר שתעשה, הוא ישתף איתך פעולה וישתדל להשיג לך את מה שאתה צריך. בסופו של דבר, הוא עובד של הבנק והוא צריך לתת את הדין לממונים עליו, הוא לא רוצה להסתבך בגללך ולכן, אתה צריך "לשמור" עליו כדי שהוא יוכל לעזור לך ולעסק שלך. מעל הכול, תזכור – זו מערכת יחסים בין אנשים.
-
לעולם אל תתבייש לשאול על העמלות ועל הריביות שאתה משלם. אתה יכול גם לבקש הנחה – זה חשוב יותר בריביות מאשר בעמלות. בעלמות חשוב לבקש הנחה אם אתה לוקח הלוואות מעל 100 אלף ש"ח כל פעם, או אם יש פעילות מט"ח ענפה או הפקדת שקים רבים למשמרת. כמו בכל עסק, הבנק רוצה להרוויח, וכלקוח, אתה יכול (וצריך) לבקש הנחה, לדאוג לעצמך ולשלם כמה שפחות. זה יכול להסתכם באלפי עד עשרות אלפי שקלים בשנה.
עבודה עם שני בנקים
היתרון בעבודה עם שני בנקים היא בחוסר התלות בבנק אחד, מה שמעצים את יכולת המיקוח. יחד עם זאת, אם אתה בקשר טוב עם הבנקאי שלך והוא מאמין בך ובעסק שלך, ואתה לא מאוד ממונף, תוכל לעיתים לקבל ממנו יותר מאשר בשני בנקים משום שהוא יודע שאתה מרכז את כל הפעילות שלך אצלו והוא רואה את תמונת האובליגו והמחזורים שלך בשלמותם.
לסיכום, אתה יכול להוציא יותר מהבנק שלך אם תדע איך מתנהלים איתו.